schimbare pe plan profesional

Daca vrei sa faci o schimbare pe plan profesional, trebuie sa te cunosti pe tine insuti. Vei spune: “Dar eu ma cunosc”. Poate ca este adevarat dar trebuie sa constientizezi fiecare aspect al personalitatii tale. Constientizarea inseamna sa te autocunosti, sa fii atent la tot ce te reprezinta si sa devii constient de fiecare caracteristica si trasatura.

“Primul pas catre schimbare este constientizarea. Cel de-al doilea este acceptarea.” – Nathaniel Branden

Intalnesc multi oameni care spun: “Nu imi place job-ul pe care il am”, “Merg la serviciu pentru ca am nevoie de bani”, “Astept in fiecare zi sa se termine programul si sa plec acasa”, Abia astept sa vina weekend-ul”.

Si pe fiecare persoana o intreb: “Ai incercat sa gasesti alt job?”.

Raspunsul lor se regaseste printre urmatoarele variante: “Nu am incercat”, “Nu am avut timp sa-mi fac un CV”, “Nu cred ca gasesc altceva”, “As vrea sa fac o schimbare dar nu stiu cum”, “Am incercat dar nu am gasit nimic”, “Am trimis CV-uri la toate firmele”, “Inca nu stiu ce-mi place sa fac”, “Am fost la un interviu dar fara succes”.

Felul in care esti si gandesti reprezinta punctul de plecare pentru orice schimbare pe care vrei sa o faci in viata ta.

Eu am inceput sa fac acest exercitiu de constientizare atunci cand am inteles cat este de important sa te cunosti pe tine pentru a avea jobul pe care il doresti, relatiile pe care le doresti, viata pe care o doresti.

Pentru ca vrei sa faci o schimbare pe plan profesional, te provoc sa raspunzi la urmatoarele 3 intrebari. Te rog sa fii cinstit si corect cu tine insuti, sa privesti in interiorul tau si sa dai raspunsul pe care il simti.

schimbare-profesionala

  1. Iti place activitatea pe care o faci acum?

Este foarte important ca ceea ce faci sa-ti placa. In acest fel vei lucra mai usor, timpul trece mai usor, iar rezultatele vor fi foarte bune. Este important sa castigi bani si acesta este motivul principal pentru care avem un job. Dar daca ce faci la acel job nu-ti place atunci vei fi trist, obosit, suparat si fara chef de viata.

Daca nu-ti place ceea ce faci, trebuie sa te gandesti cum ai putea sa schimbi aceasta situatie. Probabil ca te gandesti ca poate va fi mai greu, ca aici unde esti deja te-ai obisnuit, ca cine stie ce colegi vei avea si ca poate nu va fi ceva sigur asa cum e acum.

Da, poate va fi mai greu, poate va fi un mediu diferit dar cel putin vei fi mai satisfacut pentru ceea ce faci. Oricum merita sa incerci. Daca nici nu incerci, nu vei avea niciodata un job mai bun.

“Sa te cunosti pe tine si sa stii ceea ce vrei sa faci este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face in aceasta viata” – John Maxwell

  1. Ce ti-ar placea sa faci?

Cu siguranta ca ai un hobby pe care il faci cu mare placere si pentru care gasesti timp oricand. Asta inseamna ca iti place foarte mult sa faci acel lucru sau activitate.

Ai putea sa te gandesti “Ce anume imi place foarte mult sa fac, nu ma oboseste, nu ma plictiseste si ma face sa ma simt foarte bine?

Pentru ca sa-ti fie mai usor sa descoperi ce iti place cu adevarat sa faci, ar trebui sa te gandesti si la urmatoarele doua lucruri:

  • Ce abilitati sau talent ai care te pot ajuta in mod natural sa faci un lucru sau o activitate?
  • Care sunt motivele pentru care ai vrea sa faci acea activitate?

Incearca sa raspunzi pe o foaie de hartie la cele 2 intrebari si sa enumeri toate raspunsurile pe care le gasesti in interiorul tau.

  1. Care sunt pasii pe care ar trebui sa-I faci chiar din acest moment pentru a incepe noua activitate?

“Daca stii care sunt pasii pe care trebuie sa-I urmezi ca sa faci ceea ce ti-ai dorit sa faci, daca actionezi si daca iti iei angajamentul sa duci procesul la bun sfarsit, vei incepe sa ai comportamentul necesar si te vei apropia de implinirea dorintelor.” – John Maxwell

Daca esti hotarat sa faci o schimbare pe plan profesional trebuie sa incepi chiar acum. Gandeste-te ce ar trebui sa faci astazi si in fiecare zi pentru a fi cat mai aproape de visul tau.

Scrie pe hartie planul la care te gandesti. Planul trebuie sa fie cat mai detaliat si cu termene de finalizare a fiecarei etape.

Incearca sa-l urmezi intocmai si sa-ti asumi responsabiitatea pentru realizarea planului. Si cel mai important este sa incepi chiar acum.

Leave a Reply