ADEVARUL este una dintre principalele mele valori.

Asa cum spune William Shakespeare: “Nici o mostenire nu este atat de bogata ca onestitatea”.

Ce este adevarul? Ce reprezinta adevarul?

Noi comunicam cu tot ce este in jurul nostru: oameni, natura, obiecte. Comunicam prin cuvinte, fapte, gesturi, priviri.

Cand vorbim cu cineva spunem ce credem, ce gandim, ce vrem. Dar este un adevar pentru noi? Pentru ca poate fi adevarat pentru altcineva dar pentru noi nu. Oricare ar fi varianta, ar trebui sa o recunoastem si sa ne-o asumam.  Acesta este adevarul. Cand spunem adevarul, transmitem ca ne pasa de acea persoana si o respectam.

Cand suntem in natura, comunicam cu iarba, florile, pomii, frunzele, aerul. Dar ne gandim ce le transmitem? Le transmitem ca nu ne pasa de ele sau ca ne pasa, ca le iubim, ca le ocrotim, ca le respectam? Oricare ar fi varianta, ar trebui sa o recunoastem si sa ne-o asumam.  Acesta este adevarul.

Cand folosim obiecte, de orice natura, comunicam cu ele. Prin felul in care le folosim le transmitem ca nu ne pasa de ele, sunt doar niste obiecte, sau ca ne pasa de ele, le apreciem pentru ca ne ajuta si avem grija de ele. Oricare ar fi varianta, ar trebui sa o recunoastem si sa ne-o asumam.  Acesta este adevarul.

Si astfel, recunoscand adevarul, recunoastem cine suntem, cum suntem, cum vrem sa fim, cum vrem sa fie mediul nostru, cum vrem sa fie cei din jurul nostru.

Exista insa tentatia sa nu spunem adevarul. Sa spunem un adevar care ne convine, care este agreat de ceilalti, care este apreciat.

Si uite asa nu mai spunem adevarul. Si asa nu mai traim cu adevarat noi, in viata creata de noi. Traim in viata creata de ceilalti.

Adevarul este unul singur. Si toti il cautam in aceasta viata. Si toti il aflam in aceasta viata.

Adevarul de fapt, guverneaza viata noastra. Pentru ca chiar daca nu-l recunoastem si nu-l spunem, el exista si ne conduce pe drumul vietii.

“Ceea ce esti se va vedea in ceea ce faci”, ne spune Thomas Edison.

Pentru ca lucrurile sa se intample asa cum ne dorim in viata noastra, este absolut necesar sa traim in adevar. Ceea ce gandim, ce spunem si facem trebuie sa fie ghidate de adevar.

Te invit sa te autoanalizezi si sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • Traiesc in adevar?
  • Ceea ce spun si fac reprezinta adevarul?
  • Spun si fac ceea ce gandesc cu adevarat?

“Adevărul ne face liberi şi ne permite să ne trăim libertatea pentru a putea atinge scopul ei, fericirea.” – Papa Ioan Paul al II – lea

Leave a Reply