Cum pot sa iau o decizie? Cum pot sa iau cea mai buna decizie?
Tot timpul suntem in situatia de a lua o decizie. Fie ca ne dam seama sau nu, in fiecare moment hotaram ceva: Sa merg acolo, sa fac lucrul aceasta, sa-l sun pe…, sa cumpar acest obiect, sa ma intalnesc cu…, sa mananc asta, sa ascult melodia x, sa citesc cartea y, etc.
Bineinteles ca fiecare decizie pe care o luam ne influenteaza rezultatele pe care le avem, starea emotionala si in final fiecare moment din viata.
Toate aceste mici decizii sunt importante. In general hotaram sa facem ceva in functie de cum suntem noi, de valorile noastre, de modul in care dorim sa traim si sa ne simtim in fiecare moment.
Unele decizii sunt usor de luat si nici nu ne gandim ca de fapt am hotarat ceva. Alte decizii sunt mai dificil de luat. Ne gandim si analizam ore in sir si chiar zile la rand ce decizie sa luam. Uneori poate parea foarte greu si chiar coplesitor.
Totusi indiferent de situatia in care esti si trebuie sa iei o decizie, exista mai multe modalitati prin care poti sa devii capabil sa iei cea mai buna decizie. Iti voi prezenta in continuare doar 6 modalitati posibile care te vor ajuta.

“Accept responsibility for your life. Know that it is you who will get you where you want to go, no one else.” – Les Brown

1. Priveste situatia din punct de vedere logic

De cele mai multe ori in situatia in care trebuie sa decizi, prima reactie si cea mai puternica este reactia emotionala. Aceasta, aproape de fiecare data, nu este productiva si nu te ajuta.
Ar trebui sa te detasezi de aceasta stare emotionala, sa-ti imaginezi ca faci un pas in spate si sa privesti situatia dintr-o perspectiva exterioara si din punct de vedere logic. Vei incepe sa vezi adevarata semnificatie a situatiei si vei stii atunci ce decizie sa iei.

2. Analizeaza optiunile posibile

In momentul in care trebuie sa iei o decizie mai importanta te poti simti stresat, presat de timp si parca fara prea multe variante.
Ce poti sa faci?
Relaxeaza-te si acorda-ti putin timp pentru o scurta analiza.
Pe o foaie de hartie incearca sa raspunzi la intrebarea: Care sunt optiunile posibile in aceasta situatie? Incearca sa scrii cat mai multe optiuni. Apoi analizeaza fiecare optiune in parte. Astfel vei gasi care este cea mai buna decizie.

3. Cultiva increderea pe care o ai in tine

Este mult mai greu sa iei o decizie daca nu crezi ca esti capabil de a lua o decizie. Daca
esti neincrezator, acea voce interioara te va imobiliza si in loc sa te poti concentra pe solutii te vei concentra pe problema. Trebuie sa dezvolti increderea in tine si credinta ca poti lua cea mai buna decizie. Si foarte important, dupa ce ai luat o decizie asuma-ti intreaga responsabilitate.

4. Cultiva cateva calitati indispensabile

Pentru ca sa poti sa iei decizii foarte usor, chiar si in situatii dificile, incearca sa-ti cultivi
urmatoarele calitati:
– Disciplina – Autodisciplina este procesul de construire in timp a anumitor obiceiuri care te pot ajuta sa obtii ceea ce-ti doresti
– Optimism – Atitudinea pe care o ai in orice situatie te poate ajuta sau impiedica sa gasesti o solutie
– Rabdare – Rabdarea este absolut necesara pentru atingerea oricarui scop
– Entuziasm – Sa fii entuziast inseamna sa fii pasionat de ceea ce faci si sa fii bucuros in fiecare moment pentru rezultatele tale
– Recunostinta – Sa traiesti cu recunostinta inseamna sa tii cont permanent de tot ce ai in viata ta
Toate aceste calitati pot fi invatate.

5. Fii pregatit sa faci sacrificiul necesar

Cand trebuie sa luam o decizie ne gandim: Ce pierd? Ce castig? Si oscilam intre optiuni
pentru ca de fapt nu vrem sa pierdem nimic.
Intotdeauna pentru a depasi o anumita situatie ce implica luarea unei decizii, poti lua in considerare nevoia unei schimbari sau a unui sacrificiu.
Cand iei o decizie trebuie sa te gandesti si ce anume implica acea decizie. Poate implica necesitatea unei schimbari pe care sa o faci in ce priveste persoana ta, relatiile tale, programul tau, etc. Deasemenea luarea unei decizii poate implica renuntarea la un obicei, un comportament, un aliment, etc.

“There is no decision that we can make that doesn’ t come with some sort of balance or sacrifice”. – Simon Sinek

6. Apeleaza la un ajutor extern

Da, poti lua orice decizie si singur.
Dar sunt anumite situatii cand raspunsul pe care il cauti il poti gasi mult mai usor daca apelezi la un coach sau la un mentor. Acesta te va ajuta sa-ti gasesti raspunsurile de care ai nevoie in luarea unei decizii.
Ce face un coach? Te insoteste si sta alaturi de tine, te ghideaza si te responsabilizeaza pe drumul tau pentru a gasi raspunsul de care ai nevoie in luarea unei decizii.

“It is in your moments of decision that your destiny is shaped.” – Tony Robbins

Leave a Reply